

بیشتر شما دوستان تا می خواید یک کامپیوتر و یا لپ تاپ بخرید اول سوال می کنید ویندوز ۱۰ نصب کنم یا ویندوز ۸٫۱ ؟ بعضی از شما هم سوال می کنید ویندوز ۱۰ بهتر است یا ویندوز ۸٫۱ . اگه اجازه بدید با این مقاله شما را راهنمایی کنم . با فروشگاه اینترنتی هرجاکالا(بهرامی مارکت) همراه باشید .
شاید بهتر باشه قبل از شروع یه تاریخچه از سیستم عامل ویندوز براتون بگم .
ضمنا اگر بدنبال تفاوت ویندوز 11 و ویندوز 10 هستید به مقاله “ویندوز 10 بهتر است یا ویندوز 11 – ویندوز 11 نصب کنم؟” مراجعه و اطلاعات تکمیلی را از آنجا بدست آورید.
تاریخچه سیستم عامل ویندوز
تاریخچه ویندوز به سال ۱۹۸۱ باز می گردد ، زمانی که مایکروسافت کار خود را روی پروژه ای بنام ” Interface Manager ” شروع کرد .


ویندوز ۱٫۰
در نوامبر ۱۹۸۳ (پس از اپل لیزا ، اما قبل از مکینتاش) تحت عنوان “ویندوز” اعلام شد ، اما ویندوز ۱٫۰ تا نوامبر ۱۹۸۵ منتشر نشد . ویندوز ۱٫۰ قرار بود با سیستم عامل اپل رقابت کند ، اما محبوبیت کمی به دست آورد .
ویندوز ۱ یک سیستم عامل کامل و مجزا نبود و فقط کمک به توسعه MS-DOS می کرد . پوسته ویندوز ۱ توسط MS-DOS اجرا می شد .


اجزایی شامل ماشین حساب ، تقویم ، Cardfile ، نمایشگر کلیپ بورد ، ساعت ، کنترل پنل ، دفترچه یادداشت ، رنگ ، Reversi ، ترمینال و محلی برای نوت نوشتن داشت .
ویندوز ۲٫۰
ویندوز ۲٫۰ در دسامبر ۱۹۸۷ منتشر شد و محبوب تر از نسخه قبلی خود بود . این ویژگی چندین پیشرفت در رابط کاربری و مدیریت حافظه دارد . ویندوز ۲٫۰ همچنین میانبرهای صفحه کلید را پیچیده تر معرفی کرده و می تواند از حافظه توسعه یافته استفاده کند .
ویندوز ۲٫۱
ویندوز ۲٫۱ در دو نسخه مختلف منتشر شد: ویندوز ۲۸۶ و ویندوز ۳۸۶٫ ویندوز ۳۸۶ با استفاده از حالت مجازی ۸۰۸۶ از Intel 80386 برای چند وظیفه ای چندین برنامه DOS و مدل حافظه صفحه ای را برای تقلید از حافظه گسترش یافته با استفاده از حافظه گسترده در دسترس دارد .
ویندوز ۲۸۶ علیرغم نام آن ، بر روی هر دو پردازنده Intel 8086 و Intel 80286 اجرا می شود. در حالت واقعی اجرا می شود اما می تواند از فضای حافظه بالا استفاده کند .
ویندوز ۳٫۰
ویندوز ۳٫۰ که در سال ۱۹۹۰ منتشر شد ، بیشتر به دلیل حافظه مجازی و درایورهای قابل بارگیری دستگاه مجازی (VxD) که به ویندوز اجازه می دهد دستگاه های دلخواه را بین برنامه های DOS چند منظوره به اشتراک بگذارد ، طراحی را بهبود بخشید .


برنامه های ویندوز ۳٫۰ می توانند در حالت محافظت شده اجرا شوند ، که به آنها امکان دسترسی به چندین مگابایت حافظه بدون نیاز به شرکت در طرح حافظه مجازی نرم افزار را می دهد.
ویندوز ۳٫۰ همچنین پیشرفت هایی در رابط کاربری دارد . ماکروسافت عملیات حیاتی را در این سری از ویندوز از زبان C به اسمبلی تغییر داد .
ویندوز ۳٫۰ اولین نسخه مایکروسافت ویندوز است که به موفقیت گسترده تجاری دست پیدا می کند و در شش ماه اول ۲ میلیون نسخه فروش دارد .
ویندوز ۳٫۱
ویندوز ۳٫۱ ، که عموماً در اول مارس ۱۹۹۲ در دسترس قرار گرفت ، دارای نمای تغییر یافته است.
در آگوست ۱۹۹۳ ، ویندوز برای کارگروه ها ، نسخه ویژه ای با ویژگی های شبکه یکپارچه یک یه یک و شماره نسخه ۳٫۱۱ ، منتشر کرد . این همراه با ویندوز ۳٫۱ فروخته شد. پشتیبانی از ویندوز ۳٫۱ در ۳۱ دسامبر ۲۰۰۱ به پایان رسید .
ویندوز ۳٫۲
ویندوز ۳٫۲ که در سال ۱۹۹۴ منتشر شده ، یک نسخه به روز شده از نسخه چینی ویندوز ۳٫۱ است.
بروزرسانی محدود به این نسخه مربوط به زبان بود ، زیرا فقط موضوعات مربوط به سیستم نوشتن پیچیده زبان چینی را برطرف می کرد .
ویندوز ۹۵
نسخه اصلی بعدی ویندوز ۹۵ با محوریت مصرف کننده ، در ۲۴ آگوست ۱۹۹۵ منتشر شد.


ویندوز ۹۵ پشتیبانی از برنامه های بومی ۳۲ بیتی ، پلاگین و سخت افزار بازی ، چند وظیفه پیشگویی ، نام پرونده های طولانی تا ۲۵۵ کاراکتر را ارائه می دهد ، و ثبات بیشتری را نسبت به نسخه های قبلی خود فراهم می کند.
ویندوز ۹۸
ویندوز ۹۸ در ۲۵ ژوئن ۱۹۹۸ منتشر شد ، که Windows Driver Model ، پشتیبانی از دستگاه های کامپوزیت USB ، پشتیبانی از ACPI ، hibernation و پشتیبانی از تنظیمات چند مانیتور را معرفی کرد .


در ماه مه سال ۱۹۹۹ ، مایکروسافت ویندوز ۹۸ نسخه دوم ، نسخه به روز شده ویندوز ۹۸ را منتشر کرد. ویندوز ۹۸ SE اینترنت اکسپلورر ۵٫۰ و ویندوز مدیا پلیر ۶٫۲ را به بروزرسانی های خودش اضافه کرد .
پشتیبانی اصلی از ویندوز ۹۸ در ۱۱ ژوئیه ۲۰۰۶ پایان یافت .
خوب دیگه بهتره بریم سر اصل مطلب چون اگه بخوام در خصوص بقیه ویندوزها هم بنویسم حوصلتون سر میره .
بررسی ویندوز ۱۰ در مقابل ویندوز ۸٫۱
ما ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ را در تعدادی دسته اصلی برای کاربران حرفه ای رتبه بندی کرده ایم و شما می توانید بر اساس نیاز خود عملکرد ویندوزها را سنجش کنید .


ویندوز ۱۰ در این مرحله تقریباً پنج سال سن دارد و اگرچه بسیاری از کاربران در ابتدا در برابر این تغییر مقاومت کردند ، اما ثابت شده که یکی از موفق ترین سیستم عامل های مایکروسافت است .
ولی هنوز هستند افرادی که به نسخه های قبلی ویندوز پایبند هستند و علاقه ای به استفاده از نسخه های جدید ندارند .
اما زمان تمام شده است . اکنون که ویندوز ۷ به پایان عمر رسیده است ، به احتمال زیاد بسیاری از کاربران ویندوز ۷ به ویندوز ۱۰ مهاجرت می کنند و کسانی که به ویندوز ۸٫۱ چسبیده اند ، تا ژانویه سال ۲۰۲۳ وقت دارند تا به ویندوز بالاتر یعنی ویندوز ۱۰ ( تا الان ) مهاجرت کنند چون ویندوز ۸٫۱ نیز در آن تاریخ از پشتیبانی خارج می شود .
اگه تا حالا تغییرات ویندوز را انجام نداده اید و دودل هستید که ویندوز ۱۰ بهتر است یا ویندوز ۸٫۱ مقایسه های ما را دنبال کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را بر اساس نیاز خود انجام دهید .
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – سرعت بوت شدن
ما هیچ تفاوت واضحی در زمان بوت شدن بین دو سیستم عامل پیدا نکردیم ، حداقل در دو رایانه ای که برای این آزمایش از آنها استفاده کردیم: Lenovo ThinkPad X1 Carbon و Microsoft Surface Pro.
هردولپ تاپ در هشت ثانیه بوت شدند . هم با ویندوز ۱۰ و هم با ویندوز ۸٫۱ . فقط کسری از ثانیه شاید اختلاف این دو لپ تاپ بود .


البته تجربه اجرای ویندوز بر روی هارد SSD و معمولی متفاوت است . به تجربه ثابت شده سرعت بوت ویندوز ۸٫۱ بر روی هارد معمولی به مراتب بیشتر از سرعت بوت ویندوز ۱۰ بر روی هارد معمولی است .
نتیجه گیری
اگر از هارد SSD و بالاتر استفاده می کنید ، ویندوز ۱۰ مناسب تر می باشد ولی اگر از هارد معمولی و یا به اصطلاح HDD استفاده می کنید ویندوز ۸٫۱ مناسبتر است .
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – رابط کاربری
بدون شک ویندوز ۸٫۱ با آن صفحه شروع اولیه کاشی کاری شده ، تو ذوق مصرف کننده می زنه . هر کسی با توجه به سابقه قبلی استفاده از ویندوز ، تا با این صفحه شروع روبرو می شه تو جای خودش خشک میشه و دنبال کلید استارت می گرده .


صفحه شروع ویندوز ۸٫۱ مناسب تبلت ها و کامپیوترهای لمسی هستش که کاربر در صورت نیاز به ورود به دسک تاپ ، با لمس دسک تاپ ، وارد آن می شه .
ولی ویندوز ۱۰ اینجوری نیست . ویندوز ۱۰ با اقتباس از ویندوز ۷ و ترکیبی از ویندوز ۸٫۱ ، صفحه ورود خود را تغییر داده .
شما در ویندوز ۱۰ براحتی می توانید دکمه استارت را در پایین سمت چپ صفحه ببینید و از آن استفاده کنید .
تازه منوی بازشده در کنارش یک صفحه کاشی چینی شده مانند ویندوز ۸٫۱ داره که می توانید از برنامه های پیشنهادی استفاده نمایید .
در خصوص جستجوی فایلها و برنامه ها می توان به راحتی گفت که ویندوز ۱۰ از ویندوز ۸٫۱ بسیار قوبتر ظاهر شده است .


شما در ویندوز ۱۰ در صورت استفاده از برنامه ها و پوشه ها ، براحتی می توانید به برنامه ها و پوشه های از قبل استفاده شده براحتی دسترسی داشته باشید و بدون اتلاف وقت به آنها دست یابید .
یار جدیدی با نام Cortana در ویندوز ۱۰
البته وجود Cortana هم مزید بر علت میشه .
البته بعضی از افراد علاقه ای به استفاده از این یار کمکی ندارند و بیشتر دنبال غیر فعال کردن آن هستند چون در هر حالت این برنامه جانبی تا حدودی منابع سیستم شما را در اختیار می گیرد .
چند دسک تاپ همزمان در ویندوز ۱۰
یکی از ویژگیهای ویندوز ۱۰ ، پشتیبانی از چند دسک تاپ مجازی برای استفاده می باشد . این بدان معنی است که شما می توانید در آن واحد ، چندین دسک تاپ داشته باشید .
بر روی یک دسک تاپ ابزار برنامه نویسی مانند MSSQL و .Net و ملزومات برنامه نویسی را قرار دهید تا وقتی خواستید برنامه نویسی کنید آن دسک تاپ را فعال کنید و از آن استفاده نمایید .
بر روی یک دسک تاپ دیگر ابزار گرافیک را قرار دهید مانند PhotoShop و Freehand و … که هر وقت نیاز داشتید آن دسک تاپ را فعال نمایید و از آن استفاده نمایید .
این مزیت در خصوص برنامه های اجرا شده بر روی صفحات لمسی تا حدودی به مشکل می خورد چون آنها عادت دارند در یک دسک تاپ اجرا شوند .
ولی در نهایت قابلیت خوبی می باشد .
نتیجه گیری
اگر می خواهید همانند قدیم از ویندوز استفاده نمایید ، ما ویندوز ۱۰ را به شما پیشنهاد می نمایید . در کل ویندوز ۱۰ در این خصوص رتبه بسیار بالاتری را می گیرد.
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – ثبات و پایداری
از زمان بروی کار آمدن ویندوز ۹۵ ، مشکلات و بروزرسانیهای زیادی برای سیستم عامل های ویندوز توسط شرکت ماکروسافت ارائه شده است .
ولی اگر بخواهیم فقط دو ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ را با هم مقایسه کنیم ، براحتی می گوییم ویندوز ۸٫۱ از ثبات و عملکرد بهتری تا کنون نسبت به ویندوز ۱۰ برخوردار است .
در خصوص بروزرسانی ها ، برای ویندوز ۸٫۱ بروزرسانی های کمی ارایه شده است و این نشان از ثبات سیستم است.
اخبار و شواهد نشان می دهد کاربران بسیاری از پاک شدن فایلها و پرونده ها و تغییر در سیستم در ویندوز ۱۰ شاکی هستند و این می تواند برای سازمانی که دارای اسناد و پرونده های مهمی است ، موضوع مهم و خطرناکی باشد .
نتیجه گیری
با بررسی های صورت گرفته ، پیشنهاد ما به کسانی که اطلاعات و پایداری برایشان مهم است و وقت زیادی برای بروزرسانی ها ندارند ، ویندوز ۸٫۱ را پیشنهاد می کنیم.
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – ویژگیهای سازمانی
ویندوز ۸٫۱ بیشتر کارهای خرحمالی رو خودش به عهده گرفته و کاربران را از انجام آنها راحت کرده است .
این بخش بیشتر به درد مدیران IT می خوره که ببینن کدوم ویندوز را بهتره نصب کنن.
امکاناتی از قبیل Windows To Go ( اجرای ویندوز از روی Flash ) و SecureBoot و Hyper-V در این نسخه از ویندوز پیاده سازی شده است .
البته این قابلیتها به همراه بروزرسانی ها و چیزهای دیگری در ویندوز ۱۰ نیز قابل مشاهده است . البته شاید فراتر از ویندوز ۸٫۱ .
یه مژده به دوستان بدم که بروزرسانی ها در ویندوز ۱۰ بسیار نرم تر و راحت تر از ویندوز ۸٫۱ شده است و شما را زجر نمی ده تا لیست بروزرسانی ها رو نشان بده .
یه مژده دیگه بدم به مدیران IT که اگر می خواهند از ویندوز قدیمی به ویندوز جدید (ویندوز ۱۰) مهاجرت کنند ، برنامه های از قبل نصب شده بر روی سیستم آنها مجدد کار خواهد کرد و نیاز به نصب مجدد و یا پاک کردن و نصب مجدد نمی باشد .
مایکروسافت همچنین با ابزارهای جدید پیکربندی در زمان اجرا که می توانند تنظیمات VPN ، پروفایل های ایمیل ، نصب برنامه ها و خط مشی های امنیتی را بدون پاک کردن سخت افزار و شروع مجدد انجام دهد، کمک بسیاری به مدیران IT کرده است و کار را برای آنها بسیار آسان نموده است .
همچنین ماکروسافت در نسخه ویندوز ۱۰ تمام بروزرسانی های مربوط به بخش های امنیتی را اجباری کرده است و کاربران نمی توانند از نصب آنها شانه خالی کنند .
همانند سیستم عامل Linux ، در نسخه ویندوز ۱۰ ، کابران می توانند یک نسخه پایدار نصب کنند و فقط بروزرسانی های خاصی را انتخاب نمایند . این امر کمک می کند تا کاربران بدانند در چه خصوصی تا کنون بروزرسانی انجام داده اند .
نتیجه گیری
ویندوز ۸٫۱ امتیاز لازم را برای این بخش کسب نکرد و ما در این بخش ویندوز ۱۰ را با اختلاف امتیاز بالا انتخاب می کنیم .
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – امنیت
همانند لینوکس ، ویندوز ۸٫۱ با پشتیبانی از قابلیت SecureBoot باعث می شه تا ویندوز بدون استفاده از ویروسیاب و ضد ویروس ، بتواند تا حدود زیادی با بدافزارها مقابله کنه .
این اولین نسخه از ویندوز هستش که همچین قابلیتی را داره .
در ویندوز ۱۰ ، شرکت ماکروسافت قضیه رو مهم تر می کنه و به قول معروف پیچ رو محکم تر می بنده تا کاربران نتوانند این گزینه را غیر فعال کنند و در اصل امنیت سیستم را حفظ می کند .
البته کاربرانی که می خواهند از چند سیستم عامل بر روی سیستم خود استفاده کنند ، با وجود این گزینه به مشکل می خورند .
البته در ویندوز ۱۰ ، سیستم تشخیص چهره و عنبیه چشم هم وجود داره که باعث شده موضوع امنیتی بالاتر بره .
با وجود این گزینه های امنیتی دیگه کسی نمی تونه بگه رمز رو فراموش کردم و یا کارت ورود به سیستم را فراموش کردم بیارم چون همه صورت و چشمشون رو همراهشون دارن .
البته این سیستم ها هنوز به بلوغ کامل نرسیدن و تا رسیدن به نسخه نهایی هنوز کار دارن.
نتیجه گیری
در این بخش میتونم بگم هر دو ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ دارای امتیاز مشابهی هستند ، چون سیستم های جدید تشخیص هویت هموز بطور کامل آماده بهره برداری نمی باشند .
مقایسه ویندوز ۱۰ و ویندوز ۸٫۱ – تطابق
ویندوز ۸٫۱ رو شاید میشد به عنوان سیستم عامل مناسب ابزار لمسی نام نهاد . تا قبل از ویندوز ۱۰ ، ویندوز ۸٫۱ برای ابزارهای لمسی خیلی مناسب بود و برنامه های مناسبی هم برای آن وجود داشت .
البته با روی کار آمدن ویندوز ۱۰ این تطابق بیشتر شد و کاربران از استفاده این سیستم عامل لذت می بردند .
Continuum چیست ؟
یکی از ویژگیهای ویندوز ۱۰ Continuum است . یعنی اینکه ویندوز به طور اتوماتیک خودش را با شرایط جدید ابزار وفق می دهد .
به عنوان مپال اگر شما یک تبلت Dell از فروشگاه هرجاکالا خریده باشید و بر روی آن ویندوز ۱۰ نصب کرده باشید ، وقتی که کی برد این تبلت به آن وصل است ، ویندوز ۱۰ با کلید استارت و مانند یک سیستم دسک تاپی نمایش داده می شود .
حالا اگر در همان لحظه که ویندوز بالاست ، کی برد را از آن جدا نمایید ، به یکباره صفحه ویندوز تغییر کرده و به شکل یک صفحه تبلتی در می آید .
به این تغییر رابط کاربری در حین اجرا و در زمان تغییر ، Continuum گفته می شود .
البته اگر تبلت خاموش باشد و شما در حالت خاموش کی برد را جدا نمایید ، هنگام روشن شدن تغییر صورت نمی گیرد و شما باید از طریق گزینه ای که در بخش Action Center وجود دارد بصورت دستی این تغییرات را انجام دهید .
مدیریت باتری در ویندوز ۱۰
ویندوز ۱۰ همچنین یک حالت Battery Saver را معرفی می کند که در آن صفحه را کم نور می کند و برای حفظ عمر باتری ، اعلان های بدون نیاز را کاهش می دهد.
هنگامی که باتری زیر ۲۰٪ می رسه ، به طور خودکار شروع به کار می کند ، اما شما می توانید حالت را به صورت دستی نیز اعمال کنید.
البته این گزینه قرار نیست ساعت ها عمر باتری شما را بالا ببرد ولی تا حدودی به ماندگاری باتری شما کمک می کند .
شاید بتوان گفت این خاصیت Mobility یک حس خوب از ویندوز ۱۰ باشد که خاصیت هیبریدی این ویندوز را به رخ مصرف کننده می کشد . البته کاهش مصرف باتری هم یکی از دلایل لذت بردن شما از این سیستم عامل خواهد شد .
حکم نهایی
هنوز هیچ کدام از ویندوز ها کامل کامل نیستن ، اما ویندوز ۱۰ نشان می دهد که مایکروسافت می تواند آنچه را خیلی ها غیرممکن تصور می کردند ، از بین ببرد: یک سیستم عامل که بر روی دسک تاپ ، لپ تاپ و تبلت ها به راحتی نصب شده و کار کند .
ویندوز ۷ به آخر عمر خودش رسیده و کاربران استفاده کننده از آن سیستم عامل باید به زودی به یکی از نسخه های ویندوز ۸٫۱ و یا ویندوز ۱۰ مهاجرت نمایند .
با بررسی هایی که در بالا انجام دادیم شما باید خودتان تعیید کنید کدام بخش برای شما ارزشمند تر است و بر اساس آن سیستم عامل را انتخاب نمایید .
بررسی خودمانی برای شما
حالا یه بررسی خودمونی می کنیم برای شما دوستانی که زیاد علاقه ای به بحث های فنی ندارید .
خوب بذارید براتون بگم
اگه شما از سیستمی با CPU نسل اول استفاده می کنید ، از ویندوز ۱۰ استفاده نکنید و ویندوز ۸٫۱ نصب نمایید .
اگر نسل CPU شما بالاتر از یک است دو راه دارید .
اگر حافظه جانبی شما از جنس SSD و یا M.2 می باشد ، ویندوز ۱۰ بهترین گزینه برای شما می باشد.
و اگر حافظه جانبی شما معمولی می باشد بهتر است ویندوز ۸٫۱ نصب نمایید .
البته در خصوص ویندوز ۱۰ بهتر است میزان حافظه رم شما ۴ گیگ و بیشتر باشد .
نویسنده
علی بهرامی بسحاق
از سری مقاله های خودمونی